22 maart – 2 april: DE WILDE PLAKKER


Tussen december 1976 en maart 1977 verschenen in het Amsterdamse straatbeeld affiches met mysterieuze teksten die begonnen met de vraag “WAAROM HEB IK DIT NIET EERDER GEDAAN?”

De affiches ontketenden een reeks reacties. In de pers, waar de persoon achter de affiche de naam De Wilde Plakker kreeg toebedeeld, maar ook op straat: iemand plakte gele tekststroken over de affiches en allerlei anderen gingen ’s nachts op pad om hun eigen teksten op muren en schuttingen te plakken.

Ondanks alle pogingen van journalisten Bas Roodnat en Gerard van Lennep om achter de identiteit van De Wilde Plakker te komen, bleef het een raadsel wie verantwoordelijk was voor de affiches. Roodnat en Van Lennep kregen wel brieven, die met de hoofdletters “WP” waren ondertekend. Op de enveloppe van zo’n brief stond de raadselachtige tekst ‘Twijfel maar nooit meer’.

We zijn nu bijna een halve eeuw later en nog steeds is niet bekend wie achter de teksten van De Wilde Plakker schuilt. Documentairemaker Frank Herrebout heeft zich voorgenomen een film te maken over De Wilde Plakker en als onderdeel van de documentaire organiseert hij van dinsdag 22 maart t/m zondag 2 april 2023 bij Galerie Weerdruk een overzicht van zijn uitvoerige research met affiches, foto’s en meer.

DE TOEGANG IS GRATIS

Affiches van De Wilde Plakker, Steef Davidson, Henrik Barends, Gielijn Escher, Reymond/Schabrack/Martens, Ritsaert ten Cate, Groep FV/PK (en anderen)

Foto’s van Erik Kuck, Pieter Boersma, Wilco Kalb, Bas Roodnat (en anderen)
Galerie Weerdruk: Martin Veltman

Organisatie en planning: Lucy Herrebout

Inrichting tentoonstelling: Wim Libregts, Martin Veltman, Lucy Herrebout, Judith van Roijen
met dank aan Marijke Hilhorst, Dolf Hell, Gerard van Lennep, Henrik Barends, Gielijn Escher, Sebastiaan Gottlieb en De Wilde Plakker.

Mooie recensie: Jegens & Tevens