Stichting Weerdruk,
typografische producties

Entrepotdok 42A
1018 AD Amsterdam
06-55 737 724
info@weerdruk.nl
eye love books cover

Eye Love Books

tentoonstelling plus catalogus van Kunstenaars Kinderboeken Eye Love Books, 1997

Mensen maken van alles voor hun kinderen, speelgoed, tekeningen, dingen waar je iets van kunt leren en boeken. Dat doen kunstenaars dus ook. Martin Veltman en Thérèse van Gelder leek het interessant om daar een tentoonstelling van te maken. Boeken gemaakt door professionele beeldende kunstenaars voor één speciaal kind, eenmalige geschenken en nooit bedoeld voor een galerie of uitgeverij.
Op 3 oktober 1997 werd Eye Love Books feestelijk geopend in Jeugdtheater de Krakeling te Amsterdam onder groot enthousiasme van kunstenaars en kinderen. Omdat de boeken gemaakt zijn voor één bepaald kind was de diversiteit groot. Behalve verschillende materialen, van steen tot flinterdun papier, was er ook boektechnisch veel te zien aan uiteenlopende omslagen, bindwijzen, opmaak en typografie.
Na meer dan een maand in de Krakeling was de tentoonstelling nog lange tijd op andere plaatsen in Nederland te zien, waaronder het Comeniusmuseum in Naarden en de Krabbedans in Eindhoven.
In de media is er behoorlijk aandacht aan besteed. De VPRO, IKON, Het Nieuws van de Dag, Het Parool en Vrij Nederland waren lovend over de boeken en de vrolijke vormgeving van de tentoonstelling. Ook de catalogus heeft veel lof geoogst met zijn houten omslag en de los bijgevoegde vierkleurenplaatjes die kinderen zelf konden inplakken.
Een veel gehoorde reactie van bezoekers aan de tentoonstelling was: nu ga ik naar huis en onmiddellijk een boek maken voor…

poster eye love books
De Telegraaf, zaterdag 11 oktober 1997
'…liefde, heel veel liefde spreekt uit de tentoonstelling Eye love books in Jeugdtheater De Krakeling. Ruim vijftig kunstenaars namen deel aan deze expositie waar boeken te zien zijn die speciaal voor één kind gemaakt werden…'
Els Roes
peter vos, scheuermann