Stichting Weerdruk,
typografische producties

Entrepotdok 42A
1018 AD Amsterdam
06-55 737 724
info@weerdruk.nl
Frans van Lier
Andre-Thijssen01
Andre-Thijssen02
Andre-Thijssen03
Andre-Thijssen04
1
2
3
LasesHugten01
LasesHugten02
Pakker7
Pakker4
Pakker3
Blottrt5kopie
Blotter3
Blotter2
lost-words-01
lost-words-02
lost-words-04
OPENINGStill039
OPENINGStill015
OPENINGStill033
OPENINGStill046
OPENINGStill002
b7b0f773-9f84-4eb7-a773-9e2caf817d0d
IMG_1572kopie
IMG_6521
e2910a8c-e03a-476e-9d48-351d09012727
97fe9ca7-bc17-49af-90fb-0dab9a7c2b01
Fantasie02
doorValentijn16
doorValentijn3
werkstukkensmaller2
Lasesintriplo-TerraenJanne1
Lasesintriplo-Frans
Triptiek - Liggend - zittend - staand naakt
Lasesintriplo
IMG_0866
IMG_0642
decollage
kunst-voor-kerst2
fotoGWA1
fotoGWA2
previous arrow
next arrow

3 – 26 mei: Erik Fens

De Encyclopedie van de Wereld volgens Erik Fens zal worden tentoongesteld in Plantage Dok aan de Plantage Doklaan 8-12 in Amsterdam op 3, 4 en 5 mei a.s.
Op 3 mei om 16:30 wordt in Plantage Dok de Encyclopedie tentoonstelling geopend door Matthijs van Boxsel en, waarschijnlijk, een veiling door Gabriel Kousbroek. 
Op 5 mei (17:00 uur) is in de Plantage Doklaan 8-12 een optreden van de band van Luc Ex; de openingstijden op de andere dagen zijn van 13:00 tot 17:00 uur.

Van 3 t/m 26 mei zal, in de weekenden, tegelijkertijd een tentoonstelling getiteld De verzamelkunst van Erik Fens te zien zijn in Galerie Weerdruk aan het Entrepotdok 42A. De opening is ook op vrijdag 3 mei van 16:00 tot 18:00 uur.
Hier vindt op 26 mei ook de finissage van het Fens-project plaats.
De openingstijden zijn zaterdag en zondag van 13:00 tot 17:00 uur, en op afspraak.

In het atrium van het dr. Sarphatihuis aan de Roetersstraat 2 worden foto’s tentoongesteld die door Joost Pollmann zijn gemaakt in de vroegere woning van Erik Fens, waar al zijn verzamelingen waren uitgestald. Te zien van 3 t/m 26 mei, van 09:00 tot 17:00 uur op weekdagen.

www.erikfens.nl/verzamelingen

23 maart – 7 april: André Thijssen

Beeldend kunstenaar/fotograaf André Thijssen werkt sinds 1975 in opdracht voor de media.

Hij publiceerde in kranten en tijdschriften als NRC, De Volkskrant, Vrij Nederland, Carp magazine en maakte boekomslagen voor uitgevers van literatuur en posters voor culturele evenementen als het Holland Festival. De beelden roepen eerder dan als illustraties te dienen veelal vragen op maar ze prikkelen de nieuwsgierigheid des te meer om te gaan lezen.

Veel van de resultaten zijn inmiddels museaal gearchiveerd.

Een kleine selectie van het analoog ontstane werk is op 23/24 & 30/31 maart 6/7 april aan de wand bij Galerie Weerdruk, Entrepotdok 42, te zien. 

Een grotere hoeveelheid over vele jaren gemaakt werk wordt op beeldscherm getoond.

U bent van harte welkom

André Thijssen woont en werkt sinds 1985 in het Entrepotdok en is tijdens de tentoonstellingsuren aanwezig.

https://theotherpicture.com/

24 februari – 10 maart: Bert Grotjohann

Bert Grotjohann (1939, Rotterdam) is een veelzijdig kunstenaar: glaskunstenaar, beeldhouwer, schilder, tekenaar en graficus. Ter gelegenheid van zijn 85e verjaardag wordt op vier plaatsen in de Amsterdamse Kadijkenbuurt zijn werk geëxposeerd.

Het werk van Bert Grotjohann kenmerkt zich door eigenzinnige vormen en een rijk beeldend vermogen. Niet gevangen in een stijl of richting, maar in spontane actie ook een minutieuze uitwerking van figuratieve details, waarbij de oude schildertechnieken gerespecteerd worden.
Naar aanleiding van zijn reis door Japan maakte Grotjohann tekeningen met (kleur) potlood.

In Galerie Weerdruk (Entrepotdok 42) is zijn grafisch werk te zien.
In Galerie Art-Quadraat (Hoogte Kadijk 195) is zijn glaskunst te zien.
In Galerie Overstroom (Entrepotdok 33) zijn o.a. door Japan geïnspireerde schilderijen te zien.

Iedereen is welkom vanaf zaterdag 24 februari 13:00 uur.

De expositie is 24 en 25 februari, en 2, 3, 9 en 10 maart.
De openingstijden zijn bij deze exposities zaterdag en zondag 13:00 – 17:00 uur. 

www.bertgrotjohann.nl


3 – 18 februari: Anna Cairoli

Anna Cairoli laat in haar presentatie bij Galerie Weerdruk te Amsterdam zien dat boekbinden een traditioneel ambacht is dat zich uitstekend leent voor hedendaagse toepassingen.

Met een scherp oog voor detail, kwaliteit en hergebruik experimenteert Anna Cairoli met materialen en structuren.

Haar werk illustreert wat het klassieke handboekbinden is en wat een samenwerking met kunstenaars kan opleveren. 

Haar originele, vrije werken overschrijden de grenzen van het ambacht: wat heeft boekbinden bijvoorbeeld met mode te maken? Met humor wordt de kijker uitgedaagd, de zintuigen geprikkeld en het boek een nieuw leven gegeven.

Anna Cairoli werkt als boekbinder nauw samen met kunstenaars, fotografen, verzamelaars, kleine uitgevers en kunstacademies.

Zie ook www.acbinding.eu en Anna’s werk op Instagram.

8/9/10 december: Frans Lasès en Peter van Hugten

Frans Lasès (teksten) en Peter van Hugten (tekeningen) komen met iets nieuws.

Ulevellen,vrolijke wenskaarten met geïllustreerde gedichtjes.
Hun  geslaagde samenwerking bij het boek Het is gezien zetten de heren voort met een serie exclusieve en fraai vormgegeven wenskaarten. De eerste tien Ulevellen zijn zojuist verschenen bij uitgeverij Frapé.

www.frape.myportfolio.com


Droef bericht!
Nog tijdens de tentoonstelling van zijn en Frans Lasès, Ulevellen Vrolijke Wenskaarten bij Galerie Weerdruk is Peter overleden.

22 juli – 6 augustus: Richard Pakker

Als oud-leerling van Marten Toonder heeft de tekenaar/ letterontwerper Richard Pakker (1931) in de tweede helft van de vorige eeuw de Nederlandse strip­cultuur een nieuwe dynamiek geschonken door in de spraak­ballonnen de een­vormige letters uit de zet­machine te vervangen door hand­getekende variaties. Met twintig mede­werkers leverde Pakker strips aan alle Nederlandse beeld­bladen. Aan de iconische betekenis van ‘Richards Studio’ (Watergraafsmeer, Amsterdam) voor het Nederlandse beeldverhaal is een unieke tentoonstelling gewijd in Galerie Weerdruk.


Ieder weekend vanaf zaterdag 22 juli t/m zondag 6 augustus 2023 van
13:00 – 17:00 uur.foto’s opening: Huub Zeeman

1 juli – 9 juli: Blotter Art

LSD Blotter Art Expo!

De Amsterdamse LSD Zegels (Blotters) gingen in de jaren ’80 en ’90 de hele wereld over. De Zonnebloemen, Get-a-Fix, de Gorbachev’s, en de iconische Bicycle Day 1943 zijn, met nog andere originelen, te zien tijdens de LSD Blotter Art Expo, een project van de verzamelaars Adam Blotter en Ed Visser.

Galerie Weerdruk, Entrepodok 42, Amsterdam. 
Zaterdag 1 & 8 juli – Zondag 2 juli & 9 juli van 13.00 – 18.00 uur.

29 april – 21 mei: Lost Words

“Woorden die bij vertaling verloren gaan” was het idee, bedacht door Johan van der Dong. Het oorspronkelijke project ging door uitstel van de baan. Omdat het thema zo mooi is, is er toch een doorstart gemaakt. Zestien woord- en beeldkunstenaars doen mee aan de expositie met het thema “Lost Words”. In de expositie vind je werk in allerlei disciplines waarin woord en beeld en veelal combinaties daarvan centraal staan.

Deelnemers zijn: Corina Blom, Aafje Bouwer, Dirk, Jaap van der Dong, Johan van der Dong, Edwin de Groot, Martsje de Jong, Marije de Lange, Preston Losack, Erik Mol, Ina Schroders, Jelmer Schmit, Yvette Tuurenhout, Gerrit de Vries, Nynke Venema en Syds Wiersma.

22 maart – 2 april: DE WILDE PLAKKER


Tussen december 1976 en maart 1977 verschenen in het Amsterdamse straatbeeld affiches met mysterieuze teksten die begonnen met de vraag “WAAROM HEB IK DIT NIET EERDER GEDAAN?”

De affiches ontketenden een reeks reacties. In de pers, waar de persoon achter de affiche de naam De Wilde Plakker kreeg toebedeeld, maar ook op straat: iemand plakte gele tekststroken over de affiches en allerlei anderen gingen ’s nachts op pad om hun eigen teksten op muren en schuttingen te plakken.

Ondanks alle pogingen van journalisten Bas Roodnat en Gerard van Lennep om achter de identiteit van De Wilde Plakker te komen, bleef het een raadsel wie verantwoordelijk was voor de affiches. Roodnat en Van Lennep kregen wel brieven, die met de hoofdletters “WP” waren ondertekend. Op de enveloppe van zo’n brief stond de raadselachtige tekst ‘Twijfel maar nooit meer’.

We zijn nu bijna een halve eeuw later en nog steeds is niet bekend wie achter de teksten van De Wilde Plakker schuilt. Documentairemaker Frank Herrebout heeft zich voorgenomen een film te maken over De Wilde Plakker en als onderdeel van de documentaire organiseert hij van dinsdag 22 maart t/m zondag 2 april 2023 bij Galerie Weerdruk een overzicht van zijn uitvoerige research met affiches, foto’s en meer.

DE TOEGANG IS GRATIS

Affiches van De Wilde Plakker, Steef Davidson, Henrik Barends, Gielijn Escher, Reymond/Schabrack/Martens, Ritsaert ten Cate, Groep FV/PK (en anderen)

Foto’s van Erik Kuck, Pieter Boersma, Wilco Kalb, Bas Roodnat (en anderen)
Galerie Weerdruk: Martin Veltman

Organisatie en planning: Lucy Herrebout

Inrichting tentoonstelling: Wim Libregts, Martin Veltman, Lucy Herrebout, Judith van Roijen
met dank aan Marijke Hilhorst, Dolf Hell, Gerard van Lennep, Henrik Barends, Gielijn Escher, Sebastiaan Gottlieb en De Wilde Plakker.

Mooie recensie: Jegens & Tevens

4 – 19 februari: Francesca Patella & Flip Lambalk

Francesca Patella (Bologna/Amsterdam) is ontwerper en fotograaf. Vanaf het moment dat ze enkele jaren geleden binnenstapte bij Grafische Werkplaats Amsterdam raakte ze verslaafd aan de inkt, de letters en de drukpersen. Sindsdien maakt ze werk in kleine oplage met houten letters, cijfers, loden letters en sjablonen – zowel eigen werk als in opdracht. Bij GWA ontmoette ze ook Flip, waarmee ze samen de enorme iris-drukken (foto*) maakte, en die haar vorig jaar uitnodigde voor een expo in zijn eigen atelier aan het Zuiderkerkhof.

Instagram: @patellapictures

Flip Lambalk
Een overzicht van 50 jaar sjabloondrukken aan de wand,  een heleboel kleine drukjes in een map en veel boekjes op de plank.
De gesneden sjablonen zijn met drukinkt in gerold en met een proef-trekpersje op papier afgedrukt.
Alle boekjes zijn gemaakt van overgebleven en of afgekeurde drukbladen. (afvaldruk).
Aan de kopse wand hangen bladen met ‘iris drukken’ gemaakt op het GWA samen met Francesca Patella. In het atelier op het Zuiderkerkhof 3 zijn permanent meer en grotere  drukken te zien.

7 – 22 januari 2023: Frits Jonker

“Frits Jonker is een fanatieke verzamelaar van zaken waar mensen doorgaans overheen kijken. Tevens is hij een maniakaal grafisch kunstenaar met een passie voor typografie en huishoudelijk afval. In Galerie Weerdruk gaat hij een Wunderkammer inrichten waar bezoekers zich beslist niet zullen vervelen. Er is ook van alles te koop voor prijzen vanaf 1 euro.” 

showcase.thebluebus.nl

3 – 25 september 2022: Lasès in triplo

Frans Lasès (1949) duikt in zijn archief en toont een selectie uit 50 jaar televisie, (video)grafische vormgeving en boeken.

Janne Lasès (1963) presenteert recent werk: collage schilderijen, abstracties en portretten.

Terra Lasès (2000) exposeert voor het eerst haar fotowerk: architectuur en landschappen.

Zie ook:
www.franslases.nl en www.franslases.blogspot.nl
Instagram: @herjannelases
Instagram: @studioterrabruno

Lees hier meer…

Frans Lasès Oma Hondje-def

4 – 26 juni 2022: Frans van Lier

Van stukken afgescheurde affiches maakt Frans van Lier recollages: hercomposities van flarden woord, gezicht, kleur en scheur: soms ruig, soms dromerig, altijd bizar.

Een aantal daarvan is te zien in Galerie Weerdruk aan het Entrepotdok van 4 t/m 19 juni op zaterdagen en zondagen van 13 tot 17 uur, overige dagen op afspraak. 

Frans van Lier (1935) is journalist en schrijver en is, na een verpletterende kennismaking met een voorbeeld in het Musée de l’ Art Moderne in Parijs, sinds het begin van deze eeuw recollages gaan maken op doek of paneel. Oud en nieuw werk is nu te koop voor democratische prijzen.

Stichting Weerdruk bestaat al weer 25 jaar!

28 Augustus 1996, zaten Wiek Molin en ik, Martin Veltman, bij notaris Mr. A. Veldhuizen te Amersfoort, aan z’n buro en tekenden we de Papieren voor de Stichting Weerdruk.
Toeval of niet ik dacht er al een tijdje aan om mijn atelier muren te behangen met mooi werk.
En nu, januari 2022, 25 jaar later zijn mijn muren behangen met Mooi Druk Werk, werk dat uit het archief van Wiek&Mij en het GWA komt.
Echt heel bijzonder typografisch werk, waarvan Wiek meestal de bedenker was en ik de technische in elkaar zetter en meedenker.
Unieke affiches, geheel bestaande uit de losse houten en loden letters van het GWA, de meesten voor de grafiek verkoop exposities die we bij het GWA organiseerden.
Hier komt ook de echt bijzondere typografische gave van Wiek, tot z’n recht; prachtige combinaties van letters en vlakverdeling, niet zomaar uit de losse pols… maar eerst in het hoofd, dan op vele velletjes papier en uiteindelijk op de proefpers en dan ook weer aanpassen, verbeteren en… drukken maar, vaak veel kleurig en intensief drukwerk.
Er zal in de loop der tijd meer mooi werk komen te hangen in de week end galerie:
GALERIE WEERDRUK, is de naam!