Stichting Weerdruk,
typografische producties

Entrepotdok 42A
1018 AD Amsterdam
06-55 737 724
info@weerdruk.nl

Muziek

Persweeën, een muziekstuk voor drukpers/​papiermolen/​en jazz-quintet

Tijdens Open Monumentendag 2008, de dag waarop de losse delen van het Wereldboek verspreid over het land gedrukt zullen worden, zal een heel bijzonder concert plaatsvinden: de wereldpremière van een ‘muziekstuk voor drukpers/​papiermolen/​lettergietmachine en jazz-quintet’, gecomponeerd door Wouter van Bemmel.

Uitvoering zal plaatsvinden in Boekdrukatelier ’t IJ in het Veemgebouw aan de van Diemenstraat 410-412 te Amsterdam.

In de setting van het monumentale pand zal een ruimte worden ingericht waarin op een scherm de activiteiten van de werkende drukpers live worden gevolgd door een cameraman. Hieromheen bewegen de musici zich in een aangepaste outfit en een enkele keer zal één van hen zich (zichtbaar op het scherm) vervoegen bij de drukpers voor een duet met deze machine. De muziek van machines en quintet wordt gemixed en versterkt door een geluidstechnicus.

De verschillende ritmen van de Johannisberger drukpers (uit 1913), papiermolen ‘De School­meester’ (uit 1692) en de Monotype letter­giet­machine (uit 1950) zullen de stuwende inspiratie zijn voor de uitvoering van het muziekstuk (werktitel: ‘Persweeën’). Theatrale uitlichting en aankleding zorgen voor een bijzondere entourage.

Bezoekers van de Open Monumentendag kunnen op hun route getuige zijn van de muziekuit-voering. Deze zal een aantal malen, op vastgestelde tijden, plaatsvinden.

Wouter van Bemmel (1953) heeft zijn sporen als componist en musicus ruimschoots verdiend. Hij speelt en speelde in zeer uiteenlopende muziekformaties en componeerde veelvuldig voor film en televisie

muziek: Wouter van Bemmel
film: Arno Kranenborg/BOOMfilm
met dank aan: Turing Foundation
bezetting:
Gerrit de Boer (gitaren/​viool)
Tyrone Collis (percussie)
Pieter Engels (saxen/​mond­harmonica)
Michel Mulder (bandoneon)
Wouter van Bemmel (trompet/bas)
Martijn Verver (Johannisberger)
Diderik van der Waals (sorteermachine)
drukpersondersteuning:
Martijn van de Griendt
Een en ander aangevuld met percussie instrumenten als groot formaat (houten) letters en ander (metalen) zetmateriaal