Reacties op het boek

Beste Rob, Martin en Arjenne,
Ruim een week geleden kreeg ik het boek opgestuurd door Wilda en Willem. Drie dagen later op een zondag ben ik begonnen met lezen en het pakte me zo dat ik het in één keer heb uitgelezen.
Natuurlijk had ik er de pest in dat ik er bij de presentatie niet bij kon zijn wegens medische problemen maar dat zal Wilda jullie wel duidelijk hebben gemaakt.
Natuurlijk wist ik wel wat van jullie ouders en grootouders uit die tijd, maar na het lezen van het boek durf ik wel te vermelden dat dat minimaal was.
Oom Ab en Tante Mick jullie ouders en grootouders hebben er voor gekozen bij overlijden hun lichaam ter beschikking te stellen aan de wetenschap. Des te belangrijker is het dat er nu een boek is en dan is er geen begraafplaats maar een boekenkast waar je in gedachten bij kan staan.

Ha die Martin,
Nogmaals dank voor de uitnodiging. De presentatie van het boek heeft bij ons diepe indruk achter gelaten.
Heb het boek al bijna uit en ben verbaast over de kranigheid van jouw ouders destijds. Goed dat alles nog een uitleg heeft gekregen en ook nog vastgelegd voor ons nageslacht!
Vette groet en mazzel

Beste Martin
Ik heb gisteren enorm genoten van de presentatie van “Ik heb niets warms voor de winter”. Thuisgekomen heb ik er meteen in gebladerd en hier en daar gelezen. Mijn eerste indruk: ontroerend, indrukwekkend en verhelderend. Ik zie ook overeenkomsten tussen Ab (1914) en mijn vader (1913), die beiden eind jaren ’60 buitengewoon pensioen aanvroegen. Ook bij Gerard ging, zeker in die periode, ’s nachts de celdeur weer open voor ondervraging. Dat waren akelige nachten voor hem. Er zijn natuurlijk ook verschillen. En een daarvan is de verzameling brieven van Mick en Ab uit de jaren ’90. Wat een schat aan informatie over het verzet en de persoonlijke ervaring daarvan. Wat een schatten van mensen waren Ab en Mick! De presentaties door o.a. Mirjam, Martin en Bas vond ik ook heel bijzonder. Het kwam allemaal nogal binnen. Los van de presentatie was het ook fijn om een paar mensen tegen te komen: Theo en Magda, Edith Bakker, Joop IJsberg. Edith had ik in jaren niet meer gezien. Met Joop ga ik snel een afspraak maken. Fijne tijd en vriendelijke groet,

Beste Martin
Dank voor het opsturen van het boek “Ik heb niets warms voor de winter”. Verbinding, zorgzaamheid, zorgen voor elkaar, vertrouwen en veiligheid zijn de grote thema’s die Ab en Mirjam hun leven lang hebben uitgedragen én gestimuleerd, in hun omgeving. Volgens mij komen deze waardes ook ongelofelijk mooi tot hun recht in het boek met hun brieven.

Verbinding, zorgzaamheid, zorgen voor elkaar, vertrouwen en veiligheid zijn de grote thema’s die Ab en Mirjam hun leven lang hebben uitgedragen én gestimuleerd, in hun omgeving. Volgens mij komen deze waardes ook ongelofelijk mooi tot hun recht in het boek met hun brieven. 

Dag Martin,
Wat een mooi boek! Goed te lezen, ziet er prachtig uit. Indrukwekkend persoonlijk.

…ik vind het een bijzonder boek, erg mooi uitgegeven, authentiek, soms indringend. Het leek me zeker een vermelding in het Auschwitz bulletin waard.

Hoi Martin,
Het was inderdaad een uitzonderlijke bijeenkomst! De samenhang sprekers en muziek en zang was precies goed. En het boek ziet er zelfs door d ogen van een krantendrukker heel goed uit…

Dag Martin,
Ik was gistermiddag bij de boekpresentatie en was onder de indruk van de opkomst en jullie bijzondere verhaal. Het was zo druk dat het niet lukte je te groeten en te feliciteren met de uitgave.

…Ik lees nu het boek met de brieven en merk dat belangrijk is dat zo’n grote oorlog op menselijk, individueel niveau inzichtelijk gemaakt wordt. Waar kwetsbaarheid en moedig weerstreven hand in hand samengaan.

Dank
Mooi boek
Fantastisch dat je dit gedaan hebt. Ben trots op je.

Beste Martin,
Mijn collega heeft het boek dankbaar in ontvangst genomen. Hij staat binnenkort in de NIOD-bibliotheek.

Lieve Martin,
Ben je een beetje bijgekomen?
Het was een hele mooie bijeenkomst. Ik wist eigenlijk bijna niets over jouw geschiedenis. Omdat ik geen lid van de CPN was mocht ik natuurlijk niet echt meespelen en dan hoor je ook niet alles.
Het heeft me diep geraakt dat je al zo vroeg moest onderduiken. Jij bent met recht een oorlogskind.
Ik hoop dat je na dit boek niet in een zwart gat valt maar na een beetje rust weer een project op pakt. Want wat jij doet is steeds heel bijzonder.

Beste Martin,
Ik lees, met veel ontroering, jouw bijzondere boek.
Sommige verhalen komen me bekend voor, van mijn ouders en hun vrienden. Hoewel er ook velen liever niet over spraken.

Ha Martin en Bas,
Gefeliciteerd nog met het mooie brievenboek ‘van’ je ouders / oom en tante. Is prachtig geworden en ook zeer lezenswaardig. Ben er direct in begonnen. Het boeit uiteraard vanwege de inhoud van de brieven zelf maar ook vanwege de serene wijze waarop jullie het in een context hebben geplaatst.
Chapeau!